Pani

Pani 2008

Pani, naše první arabská plnokrevná klisna. První arabský plnokrevník, na kterém jsem kdy seděla a díky němuž jsem si araby zamilovala... Importovaná z Moldávie, představitelka extrémně tvrdého a výkonného koně.


Všechny naše koně doprovázíme až do konce. Pani si v roce 2015 na pastvině konečně lehla a dala najevo, že tady její pouť končí...Pomohli jsme jí odejít bez bolesti a utrpení, sedíc u ní v trávě než vydechla naposledy... čekej na nás na druhé straně!

 


Pani 20 let (2011)

  

Pořídit arabského plnokrevníka byl spontánní nápad. Svoji jezdeckou kariéru jsem začínala na anglických plnokrevnících a i přes všechny výhrady, s kterými člověk bojuje u koní, co byli na dráze, jsem se odmítala vzdát jejich výhod. Brilantního myšlení, inteligence hraničící s telepatií, kterou někdo nazývá přecitlivělostí. Ale chtěla jsem ještě něco navíc. Temperament a dynamiku, ale s rozumem, ve zdravé míře bez neuroticizmu. A to všechno jsem našla u arabů...

Pani byla importovaná z Moldávie jako mladá klisna. Z matky Pannochka po Anchar 24, který patřil mezi legendy ruských závodišť. V letech 1983-87 dosáhl titulů Cup of Europe (Warsaw), Summer Prize, Novice, Gt Sprinter (5yrs). Její matka Pannochka byla po asilním hřebci Nazeeh, který byl v roce 1973 importován z Egypta do Ruska, kde po sobě zanechal 32 potomků. Je z 36% prochován na krev hřebčína Crabbet.

 

Pani byla klisna vyznačující se silnou kostrou, vyšší KVH a hlavně neuvěřitelnou povahou. V Moldávii strávila začátek své sportovní kariéry na dostihové dráze, po dovozu do Čech působila jako školní klisna v anglickém i westernovém stylu, dala několik špičkových hříbat. 

Průkaz původu

Ale hlavně je typický arábek. Nemáte koně, ale psa. Pozná známé lidi, k cizím je vstřícná a přátelská. Pro ty svoje by se "roztrhala". Je neuvěřitelně charakterní, odvedete jí do ohrady doslova na kaničce od bot. A co se temperamentu týče, našla jsem v ní všechno, co jsem hledala. Byla lehce a jemně ovladatelná, výbušná, ale zároveň moudrá s chladnou hlavou. Dodnes mám před očima vyjížďku s přítelkyní a jejím mladým valachem, který se ve skalách, kam jsme jezdívali, lekl drenážního kanálu a místo přes něj to vzal tryskem dolů ze svahu, kde byl zrovna polom, hystericky klopítajíc mezi kládami a kameny. Já seděla na Pani, otěže jsem držela prověšené za přezku a modlila jsem se, aby to neskončilo kotrmelcem a chlapec si včas uvědomil, že je sám a že nevybral nejvhodnější řešení...

V závěru své jezdecké kariéry byla výborným koněm na hipoterapii a pedagogicko-psychologické ježdění. Kdo neviděl na vlastní oči, neuvěřil - arab jako kůň terapeut? Přesně tak! A jeden z nejlepších, s jakým jsem se kdy potkala.

 Pani při hiporehabilitaciHiporehabilitacePani při hiporehabilitaci

 

Děti si jí užívali i ze země, je kontaktní, nechá se nekonečně dlouho hladit z invalidního vozíku. Měla kvalitní a prostorný pohyb zad a kvalitní konvexní pohybový vzorec. Ideální byla také velikostí, neboť na sebe oba hipologové, co klienta jistí, přes její hřbet vidí a s klientem se v této výšce velice dobře manipuluje.

Pani 20 let (2011)Pani 2008Pani 2011

 

Arabové jsou velice tvrdí koně, vytrvalí a ochotní k práci. Pani ve svých 20 letech kondicí zahanbovala o polovinu mladší a ještě pět let poté nám dala dvě špičková hříbata. Jejím nejlepším potomkem je ale bez diskuze dcera Poesia. Ta se stala v roce 2008 nejlepší českou klisnou zařazenou do chovu s hodnocením 8.8 bodů (10 bodů za typ). A byla jedním z nejlepších českých endurance koní. Namátkou nejlepší výsledy rok 2007 : Zelčín 3.místo v "S" (81km), Most 2.místo v "ST-j" (105km). Rok 2008 : CEI** 120 km 6.místo v Bábolné, Polsko - Kuznia CEIJY** - 80 km 1.místo, Topolčianky 80 km CEI** 3.místo. Rok 2009 : Bad Blumau CEI* 80 km 1.místo senior, Pardubice CEI** 120 km 1.místo senior, MS v Bábolné CEI **** 120 km junior 36.místo.

My jsme si nechali její dceru Lidewij (Lidušku) po hřebci welsh cob. Na začátku to byla kombinace zvědavosti a nostalgie, kterou posléze vystřídal údiv a příjemné překvapení, kdy nám z ní rozkvetla statná, tak akorát vysoká klisna absolutně klidná, milující svoje lidi, na kterou s našimi dětmi musíme stát frontu:-) Liduška se stala naším prvním welara produktem a moc si přejeme, aby i další welary z našeho chovu šli v jejích stopách.


Publikováno: 18.12.15 12:32 | Autor: Milada Macháčková | Kategorie: Byli u nás....
| Připojená galerie: Pani