CZ 195817 921 Heda

1,5roku u nás

Během chovu prošla naším stádem i Heda... je příkladem toho že i nenáročná červinka může být hubenou troskou...

Po Unikum PRP 274, z matky 131834 921, nar. 14.10.2008


Heda - narozená na farmě Abatis. Je to ze 75% německá červinka původem ze stáda z Lán.

Heda se k nám dostala tak nějak náhodou. Během doby, co jsme měli Doubravku, jsem pravidelně procházela inzeráty a pátrala po další červince. Na podzim 2013 jsem na inzerát nabízející 5letou krávu narazila a shodou náhod jí prodávala paní, co se u nás zajímala o prodej anglonubijských kůzlat. Tak jsem to začala promýšlet - kráva 5letá, prý HODNĚ temperamentní, nejraději někam do stáda, aby se s ní nemanipulovalo. A není zlá? Spíš prý asi ne...

Jelikož pod matrací žádnou finanční zálohu nemíváme, nakonec jsme společně s prodávající vymysleli vtipný obchod = výměna chovné AN kozy s kůzletem za krávu a vyrazili jsme pro Hedu směr jižní Čechy.

 

Temperamentní nakonec znamenalo, že je kráva již několik let uvázaná na pevno za krk a rohy ke žlabu a neradno k ní cokoliv strkat - kope a trká... A není na ní téměř žádné maso... kostrička potažená kůží. Ale když jsme už jeli takovou dálku, chudák kráva, přece jí tam nenecháme... Každopádně následně se seběhlo několik sousedů, šokovaných, že to nebezpečné zvíře chce někdo odvázat a vyndat ze stáje. Heda se vyvlekla na laně, které bylo předem uvázané do přívěsu a za hysterického kopání se nastrkala do auta. Jeli jsme vstříc noční tmě domů, zvědaví, jak takovou věc z auta vyndáme a co dál.

(Heda po dovozu a po dvou letech:)

Po dovezení - vyhublina na řetězu1,5roku u nás

Ale červinky jsou chytré holky. Heda se nechala několik dní uvázaná, abychom k ní mohli chodit jí krmit. I když ze začátku předváděla celkem obstojné divadlo, hrabajíc, supíc a pohazujíc vztekle hlavou, jen co nás slyšela, brzy zjistila, že to není úplně ideální cesta, tak se s námi spřátelit. Naším původním cílem bylo, aby byla bezpečná aspoň na volno, ale během měsíců se ukázalo, že je nejen bezpečná na volno na pastvině, ale dá se nakrmit z ruky i z kbelíku.

Opatrnost musí být, ale zatím nám ze vzduchu (doslova - nedostává jádro) ztloustla, nedělá problémy a máme z ní, my i Doubravka, radost. Heduško, tak ještě aspoň nějaké to telecí mimino!:-)

 

1,5roku u nás1,5roku u nás

Publikováno: 7.12.13 10:28 | Autor: Milada Macháčková | Kategorie: Stádo
| Připojená galerie: Heda