CZ 099413 911 Doubravka

Petr narození

Po BRY 006, z matky CZ 102917 112 (po PO 004), narozená 16.9. 2009


Doubravka
Doubravka je naše první červinka, na kterou jsme po rozhodnutí pro toto plemeno čekali dva roky. Narodila se ve středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr v Praze, kde stále najdete její matku Jitku.

Doubravka je absolutně bezproblémové zvíře, něco jako velká koza s klidným temperamentem. Když jsme si pro ní přijeli do Toulcova dvora (což bylo mimochodem moc vtipné, neboť se statek nachází mezi paneláky na sídlišti:-), nechala se jako půlroční odvést na ohlávce od maminky, nalezla do přívěsu a frčelo se domů.

Je to taková myslitelka, velice chytrá holka, co řeší věci s rozvahou. Největší pohoda je to u dojení... Člověk dojde k brance na pastvinu, zavolá. Kráva přicválá odkudsi zezhora, přeběhne sama dvorek a zaparkuje se vedle stroje u kýble se šrotem, žádné vodění, nahánění a trápení se. A prý by klidně šla víckrát, stačí říct:-) Dojit ručně i strojem se naučila rychle a bez problémů, za jídlo by prý udělala i kotrmelec:-))

červinka x jersey

Mléko je v kvalitě jerseyských krav, lahodné a tučné, krásně se z něj udělá máslo v domácích podmínkách. Doubravka nám bez příkrmu odchovala býka megarozměrů, ještě jsme jí dojili a jako bonus měla i tak problémy s obezitou. Vemeno je krásně tvarované, menší, v zimě silně osrstěné. Mléko na rozdíl od jiných krav pouští už při zapnutí stroje, technika je hodně podobná dojení koz, kdy je velice dobře vidět, že je už mléčná cisterna prázdná. Prostě paráda - žádné mastitidy, nahřívání vemene před dojením, apod.

V roce 2013 se nám poprvé otelila a během druhé inseminace zase zabřezla. Během porodu ani po něm nikdy nebyla agresivní, býk měl krásné přírůstky. Doubravka byla vzorná matka, porodila sama a Péťa si užíval její péče a mléka ještě jako půlroční.

Petr narozeníPetr narození

 

Publikováno: 7.12.13 9:54 | Autor: Milada Macháčková | Kategorie: Stádo
| Připojená galerie: Doubravka