2018 - Adalim Dyffryn

Mimořádná kombinace arabské krásy s robustností, tvrdostí a odolností velšských cobů. Absolutně všestranný kůň pro dospělého labužníka, to je letošní Adalim Dyffryn, hnědá kráska.

Ideální kůň pro nadšence do vytrvalosti, který preferuje mírně silnější rámec koně, než jsou např. plnokrevní arabové. Že ani cobové nejsou v této disciplíně k zahození dokazuje letošní výsledek klisny welsh cob Pretoria Symphonie v Itálii na cei** 120 km, rychlost přes 17 km/hod!


 

Adalim Dyffryn je naše druhé hříbě ze spojení arabské plnokrevné klisny Dakary a Bendiga. Kobylka sice není tak zajímavě zbarvená, jako její loňský bratr, ale po vylínání se z ní vyklubala kráska a nemůžu se na ní vynadívat...

Je to hříbě se silnou kostrou a jemnou, ušlechtilou hlavou. Přemýšlivé, klidné a inteligentní. Když jsme jí navykali na ohlávku a vázání, všechno si nechala rychle vysvětlit, nic jí výrazně nevzrušilo, ačkoliv bylo vidět, že stále o věcech rychle přemýšlí. Prostě ideální kombinace!

Plnokrevná arabská krev, kterou přináší Dakara, je z větší části polská. Moje oblíbená kombinace rodin, které byly úspěšné exteriérově, jak výkonnostně. Její děd Pesal je držitelem traťového rekordu 2/14 a z 16% je prochován na krev hřebčína Crabbet. Je držitelem European Champion Top Five Stallion, 1993 Polish National Champion Junior Colt, 1996 Nations Cup Reserve Champion Senior Stallion, 1996 Polish National Reserve Champion Stallion, 1997 Polish National Champion Stallion & Best in Show, 2002 Italian National Reserve Champion Stallion, Verona, 2003 Dutch National Senior Champion Stallion, Bunschoten, World Top Ten Stallion, Salon du Cheval (thrice).


Otcem klisny je náš osvědčený velšský hřebec Taraco Bendigo, jehož původ též kombinuje exteriér s výkonností. Během mnoha let v chovu se nesčetněkrát osvědčil jako vyrovnaný, trpělivý hřebec, jednoduchý na manipulaci, který má za sebou téměř osm ročníků korektních hříbat. 

Dyffryn bude všestranným koněm kolem 155cm KVH. Ideální k využití do endurance pro těžšího jezdce, který se necítí dobře na drobném plnokrevném arabovi, ale to je pouze zlomek toho, co bude moci nabídnout. Jemná hlava ladně vyvážená k silnější kostře u koně středního rámce, vstřícná, laskavá povaha. Nenapadá mě nic, na to by se nedala použít:-)

 

Publikováno: 13.7.18 12:34 | Autor: Milada Macháčková | Kategorie: Dakara
| Připojená galerie: 2018 - Adalim Dyffryn