Arab a skokový šampión?!

Když jsem hledala vhodného hřebce, měla jsem nesplnitelný sen. Aby měl rozumnou velikost, tělo a kostru koně, na kterého se nebude bát sednout dospělý, a zároveň neztratí nic z pověstné arabské krásy, která bude v kombinaci s výkonností. V roce 2014 se nám podařilo zakoupit vraného plnokrevného arabského hřebce Elchiera, který nechal v našem chovu dvě dcery. Elchiero je vnukem HS Pirandela, který dosáhl titulu Evropský skokový šampion a Francouzský národní skokový šampion. Nese krev mnoha chovatelských tužeb a příběhů, které stojí za to přečíst!

děd HS Pirandelloděd HS Pirandello



Elchiero odvoz

Pro Elchiera jsme vyrazili do polského města Łódź, asi 500 km od nás. Stál ve velké stáji, s krytou halou a asi stovkou koní, kde menší část tvořil chov plnokrevných arabů pana Žurawského. Poprvé v životě jsemOdys naživo viděla tolik mimořádných koní naživo. Arabské plnokrevníky kvality, jaká se v Čechách téměř vůbec nenachází. Dívala jsem se a hladila si koně importované letecky z USA, Elchierovu sestru, která byla prodána a připravená na transport do Arabských Emirátů. Jeho otce Odyse. I kdybychom si nakonec nic neodvezli, už jen tohle stálo za ty ujeté kilometry.

Elchiero je produktem rodiny, která jako jedna z mála kombinuje exteriér i výkonnost. A navíc je to stejně jako jeho rodiče i sourozenci vraník. Černá barva se u arabských koní vyskytuje v populaci jen u několika málo procent zvířat, je extrémně vzácná.

matka Exydora (Cyprys x Emu)

Matkou Elchiera je klisna Exidora po Cyprys, kterou jsem měla též možnost si pohladit. Cyprys je vnukem legendárního britského šampióna Banata a představitelem nejstarší polské rodiny Krzyzyka. otec Odys

Otcem je vraný hřebec Odys, prověřený i na dostihové dráze s velmi dobrými výsledky – 1600 m 1. místo, 1800 m 1. místo, 1600 m 2.místo, 2000 m 5. místo. 
Je to v současnosti nejpoužívanější polský hřebec. Když jsem ho hladila po hlavě a dívala jsem se do jeho moudrých očí, měla jsem z něj báječný pocit. Silný kůň, který měl tak široká a nasvalená prsa, že by se mohl poměřovat s naším velšským kobem. Chvíli před tím, než jsme přijeli, připouštěl. Během naší návštěvy se ihned zklidnil, trpělivě stál a velkoryse se nechal okukovat a osahávat. To byla povaha, kterou jsem hledala...

otec Odysotec Odys

Odys je synem legendárního HS Pirandela.

Unikátní černý syn dvou mezinárodních šampionů HS Pirandelo je jedním z hřebců vytvořených šlechtitelským programem světové třídy na Halsdon Arabians.

Jako jeden z velmi mála arabů dosáhl špičkové sportovní výkonnosti mezi teplokrevnými koňmi. V článku níže na něj jeho majitelka vzpomíná jako na koně, kterému se po vjezdu na kolbiště vysmívali, či v lepším případě ho se shovívavým úsměvem v pořadí soutěžících přehlédli, ale po dokončení parkuru hlediště nadšeně tleskalo. Pirandelo dosáhl mezi teplokrevnými koňmi titulu Evropský skokový šampion, Francouzský národní skokový šampion, nikdy nebyl poražen koňmi z chovu, ze kterého pocházel, a málokterý teplokrevný kůň ho během sportovní kariéry porazil do stupně ST.

Pirandelo byl výjimečný tím, že stejných úspěchů dosáhl i jako show kůň, což nebývá běžné (výstavní koně jsou většinou pod sedlo nepoužitelní). 

Pirandelovým otcem je hřebec PILOT, držitel titulů UK International Champion Stallion, All Scandinavian Champion Stallion and Polish National Junior Champion Stallion. Byl to výjimečný hřebec, který dal několik mezinárodních šampionů včetně Světového Junior championa hřebce G Tamin.

Pilot je nejlepším synem světového, evropského a polského národního šampiona hřebce FAWOR a polské národní a Masters Open champion klisny PIPI – legendy hřebčína Janów Podlaski, jejíž hříbata dosáhla osmi titulů šampiona, včetně polské a nizozemské National Champion klisny PIAFF, polské národní Champion klisny PILAR, rezervní polské národní Champion klisny PISTACJA a rezervní britské národní Champion klisny PIKARDIA.

PIPI, Pirandelova babička, je nejlepší dcera nesmrtelné klisny PILARKA, která dosáhla titulu Světového championa, dvojnásobného championa Evropy, vítěz Světového poháru a Britská národní šampionka klisen.

Pirandelova druhá babička je nejúspěšnější výstavní klisna v evropské historii PIKIETA – dosáhla titulů Evropský Champion, All Nations Cup Champion, Britský národní champion, UK International Champion, All Scandinavian Champion, Světový rezervní Champion, Polský národní rezervní Champion a nejlepší Evropský výstavní kůň roku.


 

Volný překlad vzpomínek na Pirandela z polštiny z jeho press webové prezentace, stojí za přečtení, je to plné zajímavostí nejen z chovu (http://www.pirandelo.com/index2.php?option=press):    

děd HS Pirandello

Žijící legenda a miláček hvězd – HS Pirandelo

Minulost HS Pirandela – černého, krásného i výkonného jezdeckého koně a představitele svých polských předků byla už od samotného počátku výjimečná, na což poukazuje i jeho původ. Pirandelo je synem ceněného Pilota, jednoho z vynikajících pokračovatelů linie P z hřebčína Janów Podlaski, kde se sám Pirandelo v roce 1987 narodil.

Pilot se stal šampionem mladých v Polsku (1990), mezinárodním šampionem v Towerlands a Scandinavian Open (1996).

V roce 1990 byl prodán Paolu Guccimu, světoznámému návrháři. Po úpadku jeho módního impéria našel Pilot bezpečný domov ve stájích Halsdon Arabians, které vlastnil bubeník kapely Rolling Stones Charlie Watts a jeho žena Shirley. V roce 2000, kdy získal titul šampiona Velké Británie, byl na základě dohody uzavřené s hřebčínem Janów Podlaski a předchozím majitelem pronajat zpět do rodného hřebčína. Přišlo to zanedlouho po tom, co se v Halsdon Arabians narodil nadějný hřebeček s nádhernou tmavou barvou zděděnou po otci Pilotovi a stejně tak i po dědovi, šampionu Polska, Evropy i světa, hřebci Fawor. Matkou vraného hřebečka pojmenovaného HS Pirandelo byla taktéž jedna z perel polského chovu, Pikieta, dcera legendárního Probata, pronajatého do Polska v roce 1980 ze švédského hřebčína Blömmerod s cílem oživit linii Kuhailana Afasa or.ar.

Pikieta, vicešampionka Polska (1987), byla prodána na tu dobu za extrémně vysokou sumu, v přepočtu za 3 200 000,– do USA, ale nakonec se ocitla v Halsdon Arabians. Svým majitelům se už ve starším věku odvděčila získáním titulu šampionky mezinárodní výstavy ve Welsu (1994), šampionky a titulem nejlepšího koně výstavy v Blömmerod ve stejném roce, taktéž dvojnásobným titulem šampionky z mezinárodní výstavy v Towerlands (1994, 1997) a nakonec v roce 1997 titulem šampion národního poháru v Cáchách a také Top Ten šampionátu Světa v Paříži.

Myšlenka zapuštění Pikiety Pilotem přinesla okázalý úspěch v podobě vranného hřebečka Pirandela, atraktivního nejen díky spojení dvou znamenitých, polských rodokmenů, ale také s „bonusem“ barvy, která je nejméně zastoupená v chovu arabských plnokrevníků.

Roční Pirandelo si celkem dobře vedl ve výstavních kruzích ve své domovině (mimo jiné i druhým místem ve své třídě na národěd HS Pirandellodní výstavě Malvern) a když dosáhl věku 3 let, spolu se svými stájovými kolegy HS Pelagrinou (taktéž po Pilot) a HS Jupiterem (Laheeb) byl převezen do kraje svých předků, aby poměřil své síly na dostihové dráze Služeviec ve Varšavě. Zde si vedl také výborně, když z pěti startů jeden vyhrál. Brzy se ukázalo, že Pirandelo neopustí Polsko tak rychle, jak se původně čekalo. Své první dvě připouštěcí sezóny strávil v Janově Podlaskim, kde zanechal několik ceněných dcer – mezi nimi vranou Elwingu – šampionku mladých na výstavě v Belzycach, vystavovanou i na aukci Pride of Poland 2008 a prodanou za vysokou cenu v přepočtu za 1 176 000,– Helene Zaleski –majitelce belgického chovu Lutetia Arabians. Jedním z argumentů pro její koupi byl fakt, že byla dcerou vraného, čistě polského HS Pirandela, kterým byla Helene dávno okouzlena.děd HS Pirandello

Když už byla majitelkou Elwingy, Helene Zaleski neváhala ani okamžik, když se dozvěděla, že tehdejší majitelé HS Pirandela – Fanny a Mike Oldfieldovi jsou ochotni prodat otce vrané klisničky.

I přes nevysoký počet připuštěných klisen po dobu pronájmu Pirandela v Polsku tam stihl po sobě zanechat také pokračovatele svého rodu Odyse. Ten je stejně jako otec vraník. Zajímavostí je, že byl zakoupen ještě v břiše matky na aukci Pride of Poland hřebčínem Kielnarowa. Po splnění vydařeného výkonnostního testu na dostihové dráze (vždy na placených místech s dvěma vítězstvími) je nyní populárním plemeníkem pro svou černou barvu v Polsku.

Po návratu z Janowa do Velké Británie zaujal Pirandelo box hlavního plemeníka v rodné Halsdon Arabians.  A právě tam si ho vyhlédla výše zmiňovaná Fanny Oldfield, která prostě nedokázala odjet jinak než jako jeho majitelka. Takto sama popisuje to první setkání:

Jako instruktor jízdy jsem navštívila Halsdon Arabians s cílem najít klisnu pro mé žáky. Ve stáji, kde stály klisny, jsem zahlédla Pirandela. Byla to láska na první pohled! Zamilovala jsem se okamžitě. Nehledala jsem tehdy hřebce a vůbec ne koně pro sebe, protože jsem se chovem zabývala pouze amatérsky. Vždy jsem obdivovala polský chov a Pirandelo byl přesně ten typ koně, o kterém jsem vždy snila. Shirley Watts a Gerald Kurtz mi pomohli v realizaci tohoto snu a hřebec se k nám přestěhoval ještě před Vánoci.

A právě takto se HS Pirandelo opět ocitl ve stájích umělce, tentokrát u známého hudebníka Mika Oldfielda a jeho ženy Fanny. S ním přišlo mnoho radosti i splnění očekávání jak ve sportu tak v chovu. Zkušená Fanny rychle rozpoznala Pirandelovy pracovní přednosti zděděné po polských předcích, ale díky výjimečnému charakteru nebyl brán ani jako sportovní kůň nebo plemeník, ale spíše jako člen rodiny.

"Pirandelo byl pro nás především domácím mazlíčkem a přítelem", vzpomíná Fanny Oldfield. "Byl předváděn Markem Gamlinem a vedl si dobře na výstavách, kde získal titul Supreme champion ve Walesu i titul vícešampiona hrabství South West. Startovali jsme i v jednodenní všestrannosti a ve všestrannosti v hrabství Gloucester, kde obsadil Pirandelo 2. místo. Mým hlavním cílem bylo připravit ho na výkonnostní zkoušky hřebců a velmi tvrdě jsme trénovali, abychom tohoto cíle dosáhli, ale mezitím přišlo moje těhotenství. Pamatuji, že jsem se s Pirandelem účastnila skokových tréninků pod dohledem mezinárodního závodníka a trenéra olympijských skokových jezdců. Když mě uviděl, jak jedu na malém, černém arabském hřebci, podíval se na mě s despektem a na rovinu mi řekl, že plýtvám časem. Přesto jsme absolvovali celou sérii tréninků a na jeho konci trenér uznal, že už dlouho neviděl tak dobře skákajícího hřebce. Byla jsem tak pyšná na svého malého arábka!

děd HS Pirandelloděd HS Pirandelloděd HS Pirandello

Jako plemeník nám dal Pirandelo tři hříbata a další dvě u našich klientů. Určitě by byl v Británii velmi populární, kdybych ho více prezentovala, ale měla jsem ho hlavně pro sebe a pro radost. Byl hřebcem, který mohl ráno připouštět klisny a odpoledne klidně jít pod našimi hosty na vyjížďku do terénu. Sedlala jsem ho často jako školního koně a ve stáji zaujímal místo vedle klisen s hříbaty."

Na otázku, jaké největší přednosti předává Pirandelo svým hříbatům, odpovídá Fanny bez váhání:

"Z mého pohledu to spojení  Pilota a Pikiety je to, co reprezentuje krásu a nejlepší vlastnosti obou polských linií „P“. Věřím, že tento špičkový původ je jeho největší předností – jako koně i jako plemeníka . Je to rodokmen, který z něj dělá to jaký je: krásný, atletický, spolupracující, ale také osobnost s velikým temperamentem… A nádherné je, že tyhle vlastnosti předává svým potomkům. Pirandelo jako otec vždy vylepší krásu klisny. Jeho největší předností je jeho charismatické chování – když vidí klisnu, rád se předvádí, chová se skutečně jako divoký hřebec a jednoznačně si o sobě myslí, že je nejdokonalejší na celém světě, ale zároveň mu mohu 100% věřit a svému čtyřletému synovi dovolím, aby se o něj staral. Pirandelo je hodný, plný respektu, ale s ohněm v srdci. Jde-li o jeho krásu, troufám si tvrdit, že jezdíc na něm jsem si připadala jako arabská princezna. Je skutečným Černým princem. Jeho současným majitelům bych chtěla vzkázat, aby ho milovali a dobře o něj pečovali."

Koncem sezóny 2008 Gerald Kurtz zprostředkovával prodej Pirandela na jeden tropický ostrov a už měl připravené nezbytné dokumenty, ale Fanny měla stále obavy, jestli se hřebec aklimatizuje na novém místě, a také měla obavy z kvality tamější  veterinární péče. Doznala, že pokud by se našel chovatel, který by Pirandela miloval tak jako ona, byla by ochotna jej ponechat v jiné stáji v Evropě. Zanedlouho Gerald o přání Fanny informoval jednu osobu, o které se domníval, že by mohla mít k Pirandelovi dobrý vztah – byla jí Helene Zaleski z Lutetia Arabians. Rozhodnutí bylo rychlé a Pirandelo našel nový domov v rodině s polskými kořeny, která si ho zamilovala pro jeho vzhled, charakter a věří v sílu jeho rodokmenu. Belgický chov Lutetia Arabians využívá Pirandela k připouštění svého stáda čistě polských klisen, ale počínaje sezonou 2009 nabízí hřebce i chovatelům v Polsku.


Publikováno: 29.5.19 10:45 | Autor: Milada Macháčková | Kategorie: Arabský hřebec Elchiero
| Připojená galerie: Elchiero