2012 - hřebec Adalim Maham

Maham 0,5roku

Adalim Maham - arabsky úplněk, protože se mu na čele skví jako otevřený květ pravidelná bílá skvrna - je první hříbě ze spojení arabský plnokrevník a welsh cob z našeho chovu. Tato kombinace mi přijde geniální, vzhledem k časté malé KVH arabů a jejich drobné kostře a na druhé straně extrémní robustnosti cobů.


První den po narození

Pani nás již jako seniorka v říjnu překvapila očekávaným přírůstkem, který se po dvou z neznámého důvodu mrtvě narozených hříbatech nadechl a otevřel oči.

Je to ryzák s velkou pravidelnou hvězdou a pojmenovala jsem ho Maham - úplněk. Počasí se krásně vydařilo a tak si první dny svého života užíval sluníčka.

 

 

Kombinace arabské plnokrevné krve a z druhé strany podílu velše je od roku 1981 ve světě díky svým specifickým a výjimečným vlastnostem registrováno jako samostatné plemeno -  WELARA. Spojení výjimečných pracovních vlastností obou plemen z nich dělá "nejkrásnější pony na tváři země", jak se o nich vyjádřila lady Judith Wentworth, britská literární autorka a chovatelka koní. Nevšední krása je spojena s mimořádnou užitkovou hodnotou a univerzálností.

Stejně to vidím i jí, když porovnávám mladé arabské koně a Mahama. Při pohledu na něj zůstává arabská hlava s typickým vyklenutím mezi očima - jibbach, oči jsou neuvěřitelně obrovské s přemýšlivým a vstřícným výrazem. Krk má typicky vysoce a klenutě nasazený, ale tělo už je znatelně velšské. Kostra je mnohem robustnější s výraznými klouby, dobře utvářená, kvalitní kopyta.

Bude to arabský plnokrevník s konstitucí, na kterou se nebude bát sednout dospělý člověk, přes 150cm KVH. Ideální zvíře do sportu, na endurace - což potvrzuje i původ z matčiny strany a úspěšnost polosestry Poezie.

Povahově je s přehledem nejúžasnější ze všech hříbat, až mě to někdy šokuje, že je tak hodný. Aktuálně roční hřebec, který se dá kamkoliv odvést, ač se třeba bojí nebo na něco intenzivně dívá. Když to chci, udělá to. Nic není problém, všechno se učí enormně rychle. K cizím je přemýšlivý, ptá se a chce odpovědět, intenzivně vnímá svoje lidi, kteří by mu mohli doslova "zaživa nohu uříznout". Prostě celá maminka:-) I když je to kluk, na prodej nespěchám a nebudu se zlobit, když mi zůstane.

            

 

 

 

 

 

 

Publikováno: 26.1.13 21:36 | Autor: Milada Macháčková | Kategorie: Arabský plnokrevník
| Připojená galerie: 2012 - Adalim Maham