2007 - hřebec Gamíl ibn Pani

Pani 2008

Gamíl ibn Pani je v současné době valášek, tmavý ryzák s výbornou povahou. Jsme hrdí na to, že takový kůň vzešel z našeho chovu.


Porod proběhl během několika málo desítek minut, bez sebemenšího problému. Na světe jsme přivítali hřebečka s ponožkami a malou hvězdičkou...

Pani a letošní hřebeček, foto T. HuclováPortrét (T.Huclová)Večerní procházka (T.Huclová)

Otcem je plnokrevný arabský hřebec Ukawango. Seniorský vícešampion 1. národní přehlídky plnokrevných arabských koní v Písku (srpen 1999, 80,3b.) a 2007 vítěz "královské" kategorie hřebců výstavy plnokrevných arabských koní v Liberci (87b.), kde posuzovala její Královská Výsost Princezna Alia Al Hussein Al Saleh z Jordánska.
Ta je dcerou zesnulého krále Husseina a řídí chod Královských stájí v Jordánsku a tamní Jezdecké federace. Dalšími členkami poroty byly paní Claudia Darius z Německa a paní Anna Stojanowska z Polska.

UkawangoUkawangoUkawango

Hřebec je jako jeden z mála arabských plnokrevníků vyjímečný i pro svou výkonnost. Svoji účast v doposud všech oficiálních českých rovinných dostizích proměnil v umístění (1999 V. Chuchle, 2000 2x Most, 1x V. Chuchle, 2001 Netolice).
21.10.2001 startoval jako vůbec první český arabský plnokrevník v rovinném zahraničním dostihu Dancing Candle ve Vídni - Freudenau. V konkurenci nejlepších rakouských koní obsadil 4. místo, kterým vzbudil nemalou pozornost a překvapení. Na trati dlouhé 1.800m doběhl v čase 2:12 min. Odborníky byl tento dostih označen jako jeden z nejrychlejších ve své kategorii v roce
2001.
Mimo jiné na něj padla naše volba také proto, jaké je to neuvěřitelně charakterní zvíře. V posledních letech dělá mimo jiné radost v JK Pohoda-Kynast, kde se na něm učí jezdit členové a s pokorčilejšími absolvuje ZVVJ, což je na plemenného hřebce opravdu výkon! 

Pani je klisna většího rámce, cca 150 cm KVH, její hříbátka jsou svou KVH a po mamice zajímavá, protože jsou vhodná pod sedlo i pro muže či větší ženu, což je u mnoha arábků problém (drobné kobylky 140cm KVH). Navíc je v ČR poměrně málo koní Or 1/1, Pani je importovaná a její hříbata jsou tudíž velice cenná přílivem nové krve.

Pani a letošní hřebeček, foto T. HuclováPani a letošní hřebeček, foto T. HuclováPanenka...krasavice:-)

Hřebeček má předpoklad vyšší kohoutkové výšky, matka i otec jsou nevídaně charakterní a velice dobře jezditelní. Díky chovatelskému úspěchu minulého hříběte - klisny Poesie, letošní vítězky zařazování do chovu OR 1/1, jistě není nutné přesvědčovat případné zájemce o jeho budoucím chovném potenciálu...  

Hřebeček měl před odjezdem od nás za sebou korekturu kopýtek, která proběhla, jako by to absolvoval již nejméně po sté:-), byl navyklý na ohlávku a uvázání. Odchován byl ve stádě, non-stop venku. Je to velice kontaktní zvídavý a inteligentní koník.

Pokud si dá člověk práci a svoje hříbátko si odchová, je ve všech směrech investice, která se mnohonásobně vrátí a na svého koně nebudete muset potřebovat vodítko... Manžel si ze mě vždycky dělá legraci, proč jsem si pořídila Pani. Arab je jediný kůň, na kterém můžete umět jezdit jen z "50%", zbytek je zaplněn jeho vztahem k Vám... Když jsem na ní byla jezdit po pauze, kdy čekala hříbátko, byla jsem pokorně smířena s tím, že mě někde ztratí. Sama to musela cítit, jak se na ní klátím. Stačil jediný proudký pohyb a kutálela bych se v trávě:-) Ten večer to však byla jedna z nejkrásnějších procházek, na jaké jsme spolu kdy byli. Pani byla neuvěřitelně opatrná a pozorná a cválala jako houpací koník:-))

Publikováno: 17.12.12 13:09 | Autor: Milada Macháčková | Kategorie: Arabský plnokrevník
| Připojená galerie: Pani