Kozí operace - pro silné povahy:-)

Nedávno jsem si všimla, že naše krasavice Helena nemusí Hnědku, hnědou krátkosrstou mladou kozu. Doma se k ní nedostala, ale svoje antipatie jí dávala najevo venku. Skončilo to – zprvu se zdálo – malým hematomem v oblasti slabiny. Hnědka zrovna netouží po mé péči, tak jsem to nechala být, ale během několika dní se z bouličky udělal malý meloun... A průšvih, nahoře na boku je hmatná branka, máme tady kýlu.. Pro jiné banalita, pro kozu rozsudek smrti. Dříve nebo později se kýla uskřine a zvíře ve velkých bolestech uhyne. Riskli jsme to tedy a přemluvili naší veterinární lékařku k šílenému kousku - kozí operaci...

Prozradím dopředu, že zatím to vypadá slibně, dnes šla pacientka poprvé ven na sluníčko, tak snad mohu napsat, že se operace zdařila:-)

Její průběh jsme si dokumentovali, protože se to tak často nestává, aby se člověk účastnil něčeho podobného, co se navíc povede.

Hnědulka šla vzorně uspat, operační pole se vyholilo a připravilo. Vše jsme provizorně prováděli v naší budoucí faremní kanceláři - obchodě, který čeká na novou podlahu a štuk, takže tam nepořádek nevadí.

HoleníHoleníHolení

Nakonec jsme po začátku operace a propátrání zranění narazili mimo jiné na obrovské ložisko hnisu...fuj, byl toho aspoň litr a stříkalo nejen na podlahu, ale i na rukávy a další části těla..

HoleníJdeme na to..Litr hnisu..fuj

Operace jinak proběhla rychle a bez komplikací, do rány byl zašit dren, aby mohla další tekutina volně odtékat.

Zavedení drenové kanylyZašitoVzorně hotovo

Hnědulka se po skončení vrozně probudila a během pár hodin začala jíst. Snad můžeme zaťukat na dřevo, že se celá akce zdařila.

Pacientka je vzhůru!Pacientka je vzhůru!

Publikováno: 16.3.12 14:55 | Autor: Milada Macháčková | Kategorie: Chov koz